Jak to vypadalo na letošním volejbalovém kempu?

Tento víkend proběhnul již pátý volejbalový kemp, který náš volejbalový oddíl pořádal. Tento rok byl kemp zaměřen na všechny úrovně barevného minivolejbalu. Přihlásilo se 29 hráčů ve věku od 8 do 16 let, což byla výzva i pro nás trenéry, abychom trénink a herní činnosti zvládli ve dvou skupinách. Skupinu starších žáků měl „na starost“ Martin Nemeškal a jak jsme se dozvěděli, svou přítomností měl významný vliv na množství přihlášených hráčů.😀

V průběhu soboty a neděle čekalo účastníky pět tréninků a jedno posilování na budování fyzické kondice. Na relaxaci a odpočinek mezi tréninky jsme využili náš bazén, který byl po těch litrech potu zaslouženou odměnou.  Obědy byly zajištěné v restauraci Zámecká a v průběhu celého kempu bylo k dispozici pití, krájené ovoce a zelenina a další drobné občerstvení. Díky skvělým rodičům se v kuchyňce objevilo neskutečné množství „buchtodarů“ a sladkostí, které děti uvítaly s nadšením. Vrcholem celého kempu byl „monster turnaj“ jednotlivých týmů, což znamenalo, že každý tým hrál deset zápasů!

A co se tedy děti naučily? Mladší žáci a přípravka měli tréninky na pohyb v hřišti, vrchní odbití prsty, spodní odbití obouruč (bagr), podání, smeč a herní taktiku. Starší žáci se mimo herní činnosti jednotlivců zaměřili na hru ve trojicích, kde nahrávač již nehraje ze středu saka, ale připravuje se na taktiku s vbíhajícím nahrávačem.

Myslím, že všichni byli úžasní a každý se ve svých dovednostech posunul hodně dopředu. Samozřejmě se vždy našli hráči, kteří na sobě pracovali více a jiní dali přednost cestě společně strávených zážitků. Hodně to bylo vidět u posilování, kde se hned ukázalo, kdo tomu dává vše a kdo chtěl jen přežít😉.

Večerní program byl zaměřen na promítání volejbalové metodiky a její porovnání s video záběry našich hráčů. Děkuji těm, kteří měli odvahu a ukázali sobě i ostatním nejčastější chyby, kterých se dopouštěli. Po tomto „volejbalovém kině“ si všichni našli své spací místečko a šlo se na kutě. Přestože únava byla veliká, tak spánek přicházel hodně pomalu a bylo slyšet ještě dlouho do noci, jak si všichni vyprávějí své zážitky.

Nedělní závěrečný turnaj byl postaven na tom, že hráči s různou herní úrovní si mohou společně zahrát velmi kvalitní hru…samozřejmě za předpokladu, že ti starší a zkušenější měli omezené některé činnosti (smeč ve výskoku, vrchní nebo skákané podání, …) tak, aby těm menším nezpůsobili nějaké zranění. Až teprve v průběhu hry bylo vidět, jak je těžké hrát proti soupeři, který má skvěle „vychytané“ pole a je potřeba zapomenout na to, že jsou to mladší žáci a zcela se soustředit na taktiku a nejenom najít, ale i trefit „mrtvá“ místa v poli.

Další výzvou pro hráče bylo také to, že hráli deset zápasů s minimálním odpočinkem, kdy museli rychle zapomenout na předešlý zápas a hned se soustředit na zápasy nové. I tato zkušenost je pro další turnaje důležitá a jsem rád, že si mnoho hráčů uvědomilo, jak moc může týmu pomoci pozitivní přístup namísto vztekání a podceňování soupeře.

Celý turnaj přinesl mnoho zajímavých zápasů, ať už to bylo mezi staršími žáky, kde se hrál velmi dobrý volejbal s celou paletou herních činností (skákané podání, smečování, blokování, přebíhání nahrávačů, rybiček a útočných signálů), tak mezi těmi mladšími, kde díky chycení prvního míče byly zápasy „nekonečné“. Osobně se mi hodně líbily zápasy, kde starší hráli s mladšími, protože tam se teprve ukázalo, jak jsou hráči schopni pokrýt vlastní obranu v poli, když nemohou proti soupeřům využít útočné volejbalové prvky.

Závěrečné vyhodnocení a odměny byly přijaty s nadšením.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem rodičům, kteří podporují své děti k lásce k tomuto týmovému sportu, všem, kteří nás podpořili úžasnými „buchtodary“ a bezpochyby i těm, kteří přišli povzbudit své děti v závěrečném turnaji – a bylo slyšet z tribun, že i oni prožívali to, co se dělo na hřištích 🥰.

Díky všem a na dalším kempu zase na viděnou. Volejbalu zdar. 🏐🏐🏐

Za trenéry sepsal: Tomáš Nemeškal

SPORT Javorník, z. s.
ul. Míru 482
79070 Javorník
email: info@sportjavornik.cz

IČO: 03916341
DIČ: CZ03916341
Sberbank CZ, a. s. 4200572984/6800